Коротко про «модні» дієти

Написала:  
Представленно в рубриці: Осина талія

dietologiaНавіть автори багатьох модних дієт не заперечують роками вивіреного класичного лікувального харчування. Але кожен дієтолог-клініцист зустрічався у своїй практиці і з такими випадками, коли у пацієнта виникав мимовільний опір навіть невеликим обмеженням, змінам звичного для нього раніше харчування.

Тривале лікувальне харчування практично у всіх випадках вимагає  достатньої сили волі і, звичайно, впевненості, що воно допоможе позбавитися від недуги або попередити подальший його розвиток. При порушенні встановленого дієтичного режиму результати тривалого лікування можуть бути перекреслені буквально за кілька днів. Але таке все-таки зустрічається і, як правило, приводить до різних ускладнень.

Складніше буває розібратися в тих дієтах, де малодостовірні дані межують з тенденцією про раціональне, лікувально-профілактичне харчуванні. Так, зокрема, було з японською, французькою дієтами, з соматичною дієтою, коли вживання подрібнений кукурудзи і меду чергується з щоденними очисними клізмами; зі своєрідною рекомендацією Д. С. Джарвіса використовувати у великих кількостях яблучний оцет і мед; з малокалорійною дієтою Г. С. Шаталової;  з макробіотичною теорією харчування X. Айхара; з висновком С. А. Аракелян, що  можна прожити сто з гаком років, якщо вживати лимонну кислоту, настій м’яти, набір дикорослих трав і періодично вдаватися до короткочасного голодування; з твердженням Д. Пірсона і С. Шоу, що 110 років має жити людина, що звернулася до дієти, насиченої антиоксидантами і консервантами.

Наукою встановлено, що їжа людини постійно повинна містити більше шестисот речовин, приблизно 96% з яких в тій чи іншій мірі володіють лікарськими властивостями. Знання цих властивостей було і залишається надійним засобом у попередженні багатьох недуг, а якщо вони з’являються, то і в їх лікуванні.

Необхідно сказати декілька слів про вегетаріанство. Принципи, основні положення про збалансованому харчуванні передбачають включення в раціон практично кожної людини білків тваринного походження, в тому числі і білків м’яса. І це цілком природно. Проте деякі прихильники вегетаріанства закликають до «природного харчування», тобто закликають повернутися до харчування наших прапращурів, які, на їхню думку, в рот не брали м’ясного. У той час, як давно доведено, неандертальці, австралопітеки, більш ніж ймовірно, були всеїдні.

Напевно, правильніше говорити не про вегетаріанство з максималістських позицій, а про раціон з вегетаріанською спрямованістю,  прийнятний в конкретних природних, кліматичних умовах.

У самому серці Сахари, живуть тубу – кочове плем’я, що вважається одним з найдавніших племен Африки. Нещодавно в цих місцях, які займають північно-західну частину Республіки Чад, працювала міжнародна експедиція. Ніхто з науковців не зміг би тут прожити декількох днів без спеціальних наметів, рефрижераторів, кондиціонерів і запасів різноманітної їжі. А тубу долали на день по 90 км при сорокап’ятиградусній спеці. Харчування їх практично однакове весь рік: густий чай, настояний на травах пустелі; декілька фініків в обід; жменя проса, змоченого пальмовою олією на вечерю або товчене коріння. Живуть тубу довго, зберігають зуби до старості. Низка тут і дитяча смертність. Смак м’яса тубу не знайомий. Суп з м’ясних консервів, що пропонувався вченими, у всіх викликав відразу.

Таким чином, є всі підстави говорити не про виключення будь-якого традиційного продукту харчування з раціону спільності людей, а про розумне обмеження харчування в цілому, щоб воно не перевищувало потреби в замінних, незамінних речовин і в енергії.

Коментарі

Повідомте нам, що ви думаєте ...
ну і, якщо ви хочете щоб Ваш коментар був з аватаром, перейдіть за посиланням щоб отримати Аватар!

Ви маєте Увійти в систему щоб залишити коментар.