Дубильні речовини. Пігменти. Фітонциди

Написала:  
Представленно в рубриці: Дієтологія

fryktu i ovochiОсновний представник дубильних речовин в їжі – таніни. Плоди, в яких вони є, мають терпкий присмак, наприклад хурма з помаранчево-жовтою м’якоттю. Дубильні речовини володіють Р-вітамінною активністю і в’яжучими властивостями. Тому вони корисні при багатьох захворюваннях серцево-судинної системи, нирок, а також, якщо необхідно позбутися від діареї неінфекційної природи, наприклад у дитини.

Чай, заварений до темного або червоно-коричневого кольору з  терпким присмаком теж насичений таніном. У сухому чорному байховому чаї його міститься від 12 до 16 г%.

До пігментів рослинного походження передусім відносять антоциани, флавони і каротиноїди.

Роль червоних, фіолетових і синіх антоцианів, що містяться в клітинному соці ряду рослин, остаточно не з’ясована, але відомо, що вони беруть активну участь в окисно-відновних процесах. Багатший антоціаном буряк, слива, вишня, журавлина, брусниця, суниця, малина, черешня і баклажани.

Каротиноїди – група пігментів жовтого, помаранчевого і червоного кольору, які здатні розчинятися в жирах. До них відносяться каротин моркви і томатів, рубіксантін шипшини, кріпоксантін насіння жовтої кукурудзи, капсантін червоного перцю. Каротиноїди в організмі людини не синтезуються і тому відносяться до незамінних компонентів харчового раціону. Біологічне значення їх велике хоча б тому, що вони беруть участь в утворенні світлочутливих з’єднань, що забезпечують сутінковий зір. Оранжево-жовтий каротіноід – це провітамін А. Особливо його багато в одному з сортів  моркви, яку  і називають – каротель.

Жовті флавони, як і антоціани, мають здатність до оборотного окислення, відновлення, зв’язування аніонів органічного походження. Все це дуже важливо для течії нормальних процесів обміну речовин в організмі людини. Флавони є в багатьох плодах і овочах, але найбільше їх в апельсинах, мандаринах, хурмі.

Рослинні пігменти дуже чутливі до високих температур. Про це варто пам’ятати, коли доводиться ці  продукти піддавати термічній обробці.

Фітонциди – летючі ароматичні речовини, які виділяються деякими рослинами і мають антибактеріальну дію. З харчових продуктів фітонцидами більше за інших багаті часник, цибуля, хрін, редька, прянощі і пряна зелень. Дуже багата фітонцидами шкірка цитрусових. Є вони також в листі чорної смородини, горобини, евкаліпта. Основу більшості фітонцидів складають ефірні масла, що обмежує або зовсім виключає можливість їх введення в сувору дієту, зокрема при захворюваннях нирок (нефрит), при схильності артерій серцевого м’яза і головного мозку до спазму, а також при деяких хворобах підшлункової залози, печінки і жовчовивідних шляхів , шлунку і кишечника.

Коментарі

Повідомте нам, що ви думаєте ...
ну і, якщо ви хочете щоб Ваш коментар був з аватаром, перейдіть за посиланням щоб отримати Аватар!

Ви маєте Увійти в систему щоб залишити коментар.