Як вибрати кавун: корисні поради та рекомендації

Написала:  
Представленно в рубриці: Корисні поради

Як вибрати кавун: корисні поради та рекомендації

Ну ось на підході і сезон кавунів. Звичайно, найбільш нетерплячі вже можуть налітати – кавуни вже завезли на продаж, але по факту сезон кавунів – це серпень (друга половина серпня)-вересень. На жаль, останні роки екологічна ситуація і «нітратизація» змушує нас особливо ретельно ставитися до вибору кавунів. А іноді покупка зводиться мало не до полювання і перебору кавунів.

Щоб полегшити завдання, ми порадимо, як вибрати кавун правильно:

1. Безпека понад усе: перевірені кавуни продаються у великих магазинах. Якщо ви купуєте кавун на базарі, то у продавця повинні бути всі необхідні документи, що підтверджують якість кавунів. Не купуйте вздовж дороги: кавуни, як і гриби, вбирають всі важкі метали з повітря.

2. Чим контрастніше і яскравіше малюнок кавуна, тим він спіліший.

3. Чим більший і легше, тим дозрівший кавун. Стиглий кавун спливає у ванні з водою, незрілий – потоне.

4. У стиглої ягоди сухий хвостик (якщо він є). Краї місця, звідки ростуть хвостик, повинні бути також сухими. Мокрий зелений хвіст – кавун точно незрілий.

5. Купуйте кавун цілим, щоб уникнути бактерій на зрізі.

6. Кавун повинен бути не битим, без вм’ятин і тріщин. На нітратних кавунах з часом утворюється округла розм’якла ділянка темного кольору на шкірці.

7. Шкірка стиглого кавуна повинна бути твердою (не протикатися нігтем). На боці, на якому лежав кавун при дозріванні, має бути пляма насичено жовтого (ніяк не білого) кольору.

8. Кавун повинен звучати і резонувати. Якщо покласти кавун на долоню лівої руки і поплескати по його боці долонею правої руки, то звук повинен віддаватися в ліву руку при поплескуванні. Звук повинен бути глухим.

9. «Дівчатка» солодші. Визначити, що кавун-дівчинка можна по «попці» кавуна. У кавунів-дівчаток попка плоска. У хлопчиків попка опукла. Продаються в основному одні хлопчики, рідко – дівчатка (один кавун з 20-ти).

Дітям – найкраще!

Пам’ятайте, що серцевина кавуна – це не тільки сама солодка м’якоть, але і найбільш безпечна. Адже найбільша кількість нітратів накопичується в м’якоті біля шкірки кавунів.

Кавун потрібно вимити щіткою під проточною водою і витерти насухо рушником.

Обережно, нітрати!

Ось ви і купили кавун. І принесли додому. Кілька маніпуляцій допоможуть упевнитися, що ви купили кавун не дарма:

1. Розітріть м’якоть кавуна в склянці з водою. Отриманий каламутний розчин – ознака «правильного» кавуна. Якщо розчин забарвився в червоний або рожевий колір, то, значить, виробник нахімічив.

2. Неприродно яскравий червоний колір м’якоті (з фіолетовим відтінком) і прожилки жовтого кольору – ознаки нітратного кавуна. У “здорового” кавуна прожилки білого кольору, а на м’якоті видні крупинки на зрізі (цукровий кавун).

3. Біле насіння – ознака незрілості кавуна.

Якщо вам пощастило вибрати смачний кавун, то повертайтеся до того ж продавця – більше шансів повторити щасливий момент знову. Ну а як це зробити, ви вже й так знаєте! Смачного!

Коментарі

Повідомте нам, що ви думаєте ...
ну і, якщо ви хочете щоб Ваш коментар був з аватаром, перейдіть за посиланням щоб отримати Аватар!

Ви маєте Увійти в систему щоб залишити коментар.