Штучне вигодовування дитини

vugodovyvanniaВ даний час завдяки досягненням дієтетиці штучне вигодовування дає добрі результати, проте його жодною мірою не можна вважати рівноцінним природного.

При штучному вигодовуванні в дітей, як правило, змінюються обмінні процеси, знижується опірність до захворювань; причому чим раніше дитина позбулася материнського молока, тим важче в неї протікає період звикання до чужорідного молока, тим глибше зрушення в обміні речовин і тим сильніше знижується реактивність організму дитини .

Штучне вигодовування призначають в наступних випадках:

1. при повній відсутності молока у матері і неможливості забезпечити дитину зцідженим грудним молоком іншої жінки;
2. при важких захворюваннях матері (в інтересах її здоров’я) – активному туберкульозі, декомпенсованому пороці серця, важких формах діабету, базедовій хворобі, захворюваннях крові, при злоякісних новоутвореннях, душевних розладах, важкій формі епілепсії, сифілісі (придбаному в останні дні вагітності або після народження дитини ), правці, сибірській виразці;
3. при непереносимості дитиною материнського молока.

Поряд з абсолютними протипоказання до годування дитини грудьми можуть бути відносні, тимчасові, пов’язані із захворюванням матері інфекційними хворобами. При цьому потрібно обов’язково зберегти лактацію, регулярно зціджуючи молоко, а дитину годувати зцідженим кип’яченим молоком. Іноді матері дозволяють годувати дитину грудьми при дотриманні необхідних протиепідемічних заходів.

Проводячи штучне вигодовування, необхідно строго виконувати наступні вимоги.

1. Порцію їжі на одне годування потрібно підігріти до температури 40 – 42 ° С і потім вилити в стерильну пляшечку (краще мірну). Підігрівати їжу можна й у склянці на водяній бані.
2. Соски після кожного годування слід промити водою і прокип’ятити. Отвір у соску має бути невеликим, щоб порцію суміші дитина висмоктувала за 10 – 15 хв.
3. Годувати дитину треба, тримаючи її на колінах; пляшечку з сумішшю тримати в такому положенні, щоб шийка пляшки весь час була заповнена молоком. При неправильному положенні пляшки дитина заковтує багато повітря, що може бути причиною зригування і навіть блювання.
4. Підігрівати слід лише таку кількість суміші, яка потрібна для даного годування.

При штучному вигодовуванні велике значення має правильне дозування їжі, так як і недогодовування і перегодовування можуть викликати важкі захворювання.

Потреба дитини в енергії та основних поживних речовинах при штучному вигодовуванні дещо інша, ніж при природному. Це пояснюється більш важкою засвоюваністю і витратою додаткової енергії на переробку їжі.

Для штучного вигодовування дитини використовують коров’яче молоко, рідше козяче молоко або інших тварин. Коров’яче молоко, як і молоко інших тварин, дитячий організм перетравлює і засвоює значно гірше, ніж жіноче молоко.

Білки коров’ячого молока є чужорідними для організму дитини, в той час як білки жіночого молока за складом близькі до білків його крові.

Жир коров’ячого молока також істотно відрізняється від жиру жіночого молока. Крапельки жиру в коров’ячому молоці значно більше, ніж в жіночому, що утруднює його засвоєння.

Коров’яче молоко відрізняється від жіночого і за біологічними властивостями: у ньому значно менше ферментів, та й ті руйнуються при кип’ятінні, не містить воно і імунних тіл, завдяки яким дитина несприйнятлива до ряду захворювань.

Діти, що перебувають на штучному вигодовуванні, особливо мають потребу у вітамінах.

Вітамінні препарати слід застосовувати тільки за призначенням лікаря, а у вигляді овочів і фруктів – в залежності від віку дитини. Так, дітям, які знаходяться на змішаному і штучному вигодовуванні, з 1 – 1,5 міс. дають різноманітні ягідні, фруктові та овочеві соки. З 2,5 – 3-місячного віку рекомендується застосовувати овочеві та фруктові пюре, у тому числі пюре зі шпинату, який багатий залізом та вітаміном С. Якщо свіжих соків і пюре немає, можна користуватися консервованими. Соки, овочеві та фруктові пюре – додаткові джерела не тільки вітамінів, але і найважливіших мінеральних речовин і мікроелементів.

При змішаному і штучному вигодовуванні прикорм доцільно починати на 2 – 4 тижні.

Порядок введення його такою ж, як при природному вигодовуванні, тільки окремі страви та продукти, так само як і прикорм, дають на 2 – 3 тижні раніше.

Тому при штучному вигодовуванні дитина може отримувати обід із трьох страв вже у віці 6 – 6,5 міс.

Коментарі

Повідомте нам, що ви думаєте ...
ну і, якщо ви хочете щоб Ваш коментар був з аватаром, перейдіть за посиланням щоб отримати Аватар!

Ви маєте Увійти в систему щоб залишити коментар.