Як варити кашу для прикорму?

Написала:  
Представленно в рубриці: Доросла їжа

Як варити кашу для прикорму?

Здорове і правильне харчування – запорука здоров’я дитини! Про це знає кожна мама. Грудне харчування на сьогодні визнано кращим захистом імунної системи і найприйнятнішим харчуванням малюка до року. Але якщо молока не вистачає, то дитині необхідний прикорм, спочатку легкий, овочевий, а потім – каші, які багаті рослинними білками і вітамінами групи В, мікроелементами.

Вибираємо кашу для першого прикорму

Для першого прикорму зазвичай використовують крупи, які вважаються низькоалергенними. Це гречка, рис і кукурудза. Ці види круп можна давати дитині, починаючи з 5-6 місяців при грудному та змішаному вигодовуванні, і з 4,5 місяців – при штучному. Фахівці стверджують, що найкраще засвоюється організмом гречана каша, так як вона багата клітковиною, що сприяє швидкому її засвоєнню.

Будь-яку монокашу (одного виду, не змішуючи) перед приготуванням потрібно ретельно промити теплою водою, щоб крохмаль, що міститься в ній, відокремився. Після чого її необхідно розмолоти на кавомолці до стану борошна.

Як варити кашу для прикорму? Слід це робити на воді, так як в цьому випадку в ній повністю зберігаються вітаміни і мікроелементи.

Каша своїми руками – найсмачніша…

Що стосується способу приготування, то краще кашу не варити, а дати їй набрякнути. Це відбувається протягом години або двох: залиту окропом крупу, щоб вона як слід, розбухла. Це робиться для поліпшення метаболізму дитини (якщо вона почне розбухати в кишечнику, то у малюка почнуться коліки).

Каша буде вважатися правильно приготованою, якщо дотримати співвідношення крупи і води. Початок прикорму немовлят – це, зазвичай, рідка кашка. Для її приготування знадобиться 1 чайна ложка подрібненої крупи на 100 мл води. Через 5-7 днів кількість крупи потрібно збільшити приблизно вдвічі. Якщо ви, все ж, захотіли кашу проварити, а не залишити для набухання, то в процесі варіння її безперервно помішують. Молоко бажано додавати тоді, коли дитині вже є рік. А до цього часу в прикорм каші можна додати трохи грудного молока або суміші. Робиться це безпосередньо перед прийомом їжі.

Через місяць після введення прикорму можна ввести вершкове масло (2-3 грама). До добавок можна віднести і фруктове пюре, і терту свіжу моркву, і гарбуз, і перемелені фініки, чорнослив і курагу.

Дуже популярні суміші з декількох видів круп. До 10-ти місяців медики рекомендують готувати прикорм з вівсяної крупи. А ось манну кашу треба давати дитині не раніше двох-трьох років, так як в ній дуже велика кількість крохмалю і практично немає мікроелементів, тому вона здатна сформувати у малюка ранній рахіт.

Пам’ятайте: будь-який прикорм повинен викликати у дитини приємні відчуття, так як у малюка з народження починають формуватися смакові пристрасті. Щоб відчути смак каші, краще до року не додавати в неї ні сіль, ні цукор.

Коментарі

Повідомте нам, що ви думаєте ...
ну і, якщо ви хочете щоб Ваш коментар був з аватаром, перейдіть за посиланням щоб отримати Аватар!

Ви маєте Увійти в систему щоб залишити коментар.