Чи можна солити та цукрувати їжу дитині? З якого віку?

Написала:  
Представленно в рубриці: Доросла їжа

Чи можна солити та цукрувати їжу дитині? З якого віку?

Інтернет рясніє думками на тему «чи можна солити та цукрувати їжу дитині?».

Давайте розберемося в цьому питанні детальніше.

Солити та цукрувати  їжу: аргументи за

– Дитині потрібні всі мікроелементи;

– Сіль – основний постачальник натрію в організм;

– Цукор сприяє розумовому розвитку дитини;

– Тривала недостача солі в організмі може привести до млявості, непритомності та судом. Правда, ключовим тут виступає саме тривала недостача солі;

– Солити потрібно, тому що продуктів, які містять сіль, потрібно з’їсти дуже багато, щоб отримати добову норму натрію;

– Підсолювати потрібно трохи, інакше мікроелементи не засвоюються організмом без наявності солей. Цукор краще у вигляді фруктози, меду, але теж помірно;

– Язик влаштований у всіх однаково, і на ньому є смакові рецептори, що відповідають за кисле, солоне, гірке і солодке. Якщо дитина їсть одноманітну прісну їжу, то в мозок не отримує різноманітності і не працює;

– Дитина знає смак солодкого з народження, тому що грудне молоко солодке. А ще молоко має і гіркуватий, і солонуватий смак залежно від того, що їла мама;

Солити та цукрувати їжу: аргументи проти

– Ви прищеплюєте дитині смак на все життя. І чим менше солодкого і солоного дитина з’їсть, тим буде більш здоровою;

– Сіль і цукор не входять до раціону здорового харчування, тим більше харчування дитини до року або дошкільника;

– Дитина не знає смаку солодкої і солоної їжі, і у неї немає потреби їсти солодощі (якщо ви цієї потреби НЕ прищепите);

– Від цукру може бути алергія;

– І цукор, і сіль погано виводиться з організму;

Уповільнюють обмін речовин, відповідно, додаються зайві кілограми;

– Через незрілість сечовидільної системи організму дитини важко справлятися з надлишком мінералів в організмі, що створює додаткове навантаження на нирки;

– Сіль, точніше, натрій в достатній кількості міститься в продуктах в природному стані (в сирі, рибі і навіть бананах).

Цікавий факт і привід для роздумів:

Коров’яче молоко містить 55 мг солі на кожні 100 мл молока. Грудне молоко жінки містить 15 мг солі на кожні 100 мл.

Сіль, цукор і прикорм

Як сказала моя подруга: «Моя дочка дуже погано їсть прісну кашу. Думаю, вона підозрює, що я її обманюю, і що каша таки може бути смачною! »

Я стала цукрувати кашу доньці не відразу. Можливо, не варто починати цукрувати та солити їжу відразу після введення прикорму, прямо з 6-ти місяців. Тоді дитина дійсно пробує смак нових страв. Але через пару-трійку місяців можна трохи досолювати і підсолоджувати їжу. Це і урізноманітнює смак і полегшить процес годування в разі відмови дитини від їжі. Головне, у всьому потрібно знати міру.

Коли можна почати досолювати і підсолоджувати їжу

Краще дитині до 1 року їжу не солити і не цукрувати зовсім. Можна не цукрувати і не солити і довше (до тих пір, поки дитина їсть прісну їжу).

Часто мами говорять, що їх дитина відмовляється їсти прісну їжу. Це так: у такому випадку постарайтеся не давати солі і цукру хоча б місяців до 8-10 (чим довше, тим краще). Якщо дитина відмовляється їсти несмачну їжу, то почніть досолювати або цукрувати, але по трохи (цукру буквально по чверті чайної ложки, солі кілька крупинок), поступово знаходячи, яка солодкість (або солоність) влаштовує вашу дитину, а не вас.

«Золота середина» або істина десь поруч

Звичайно, прочитавши думки «за» і «проти», можна прийняти ту чи іншу точку зору. Однак, якщо не віддаватися справі вибору з фанатизмом, а включити розум, то можна просто дотримуватися деяких правил вживання солі і цукру маленькою дитиною. Для орієнтиру є цілком розумні норми.

Норма солі для дитини

Норму солі для дитини ви легко можете розрахувати самостійно, знаючи, що дитячому організму потрібно 0,5 грам солі на кожні 10 кг ваги дитини. Таким чином, однорічна дитина з вагою 10 кг повинна споживати не більше 0,5 грам солі в день.

Звертаю вашу увагу, що в ці 0,5 гр. норми входить і сіль, яка міститься в продуктах і складає їх природну солоність. Тому солити їжу дитині потрібно так, щоб вам вона здавалася не соленою. Якщо боїтеся переборщити, то соліть з кінчика ножа – не більше. Солити потрібно в кінці приготування їжі.

Норма цукру для дитини

Норма цукру для дитини 1-1,5 років становить 40 грам в день. Від 1,5 до 6 років – 60 грам в день.

Однак рекомендується не давати добову норму цукру, а пропонувати альтернативу: фрукти, сухофрукти, варення (краще, ніж цукор), фруктоза, мед. І знову ж враховувати ці солодощі в добову норму.

Кожна мама виховує і годує свою дитину в відповідності зі своїми переконаннями. Тепер вам буде легше прийняти розумне рішення щодо того, чи солити і цукрувати  їжу дитині чи ні.

Будьте здорові!

Коментарі

Повідомте нам, що ви думаєте ...
ну і, якщо ви хочете щоб Ваш коментар був з аватаром, перейдіть за посиланням щоб отримати Аватар!

Ви маєте Увійти в систему щоб залишити коментар.